Je CAR-T-cellen worden terug aan het behandelcentrum geleverd en worden daarna terug in jouw lichaam gebracht via een infuus. Deze CAR-T-cellen zijn ontwikkeld om in je lichaam te groeien en zich daar verder te vermenigvuldigen en je kankercellen aan te vallen.
Een CAR-T-celinfusie duurt normaal gesproken minder dan 60 minuten, maar dit kan variëren afhankelijk van jouw situatie, het behandelcentrum en het soort CAR-T-celtherapie.
Normaal gezien is jouw behandelteam goed op de hoogte van alle medicatie die je krijgt. Echter, in het geval je (nieuwe) medicijnen neemt die zijn voorgeschreven door een andere arts, of waarvoor geen voorschrift nodig is, laat het dan zeker weten. Start ook zeker geen nieuwe medicijnen of supplementen op in deze periode, tenzij je arts dit aanbeveelt of zijn/haar akkoord geeft.
Het is nu bijna zover! Je hebt de lymfodepleterende behandeling gehad, jouw cellen zijn bewerkt en staan klaar, en zelf ben je er ongetwijfeld ook klaar voor. Juist voordat de toediening van de CAR-T-cellen kan plaatsvinden, moeten echter nog een aantal zaken gecheckt worden. Enerzijds om zeker te zijn dat het veilig is de infusie te laten plaatsvinden, anderzijds als een startpunt voor jouw opvolging na de infusie.
Het gaat om de volgende zaken:
Jouw behandelteam zal je laten weten hoe de dag van de toediening van jouw CAR-T-cellen er precies gaat uitzien, waar je moet zijn, en of er iemand mee mag komen. Doorgaans zullen er kort voor de CAR-T-cellen enkele medicijnen worden toegediend om mogelijke reacties te beperken, zoals anti-allergische en koortsremmende middelen. Corticosteroïden moeten worden vermeden.
Ook hier wordt een procedure gevolgd om een laatste check te doen dat het om je eigen CAR-T-cellen gaat die worden toegediend. Het behandelteam zal specifieke richtlijnen volgen, waaronder bijvoorbeeld het gebruik van handschoenen en speciale kledij, om te zorgen dat jouw cellen niet worden blootgesteld aan microben, maar ook dat er geen cellen in de omgeving terecht kunnen komen.
De CAR-T-cellen zullen over een periode van minder dan 60 minuten via een infuus in een ader ingebracht worden. Ze worden allemaal in 1 keer toegediend; het is dus een éénmalige behandeling.
Mogelijk wordt je de dag voor je infusie al ter observatie opgenomen in het CAR-T centrum. Je zorgteam voert de laatste controles uit om zeker te zijn dat je in aanmerking komt voor je infusie. Ongeveer 30-60 minuten vóór je infusie krijg je mogelijk medicatie toegediend, zoals medicijnen tegen een allergische reactie (antihistaminica) en pijnstillers. Dit om het risico op reacties op de CAR-T-celtherapie te minimaliseren.
Tijdens je infusieJe CAR-T-cellen worden terug in je lichaam gebracht via een buisje in je ader. Dit duurt ongeveer 30-90 minuten. Je wordt nauwgezet opgevolgd gedurende de infusie. Stel alle vragen die je hebt over het infusieproces aan je zorgteam.
Na je infusieNa je infusie wordt je nauwgezet opgevolgd voor eventuele bijwerkingen. Ga naar ‘Opvolgingstijdlijn’ en ‘Veelvoorkomende bijwerkingen’ voor meer informatie.
Het infuus zal in minder dan 60 minuten klaar zijn.
Vóór de toediening van de CAR-T-cellen en de periode daarna zal je minstens 14 dagen in het ziekenhuis worden opgenomen, om je goed te kunnen opvolgen voor mogelijke bijwerkingen en daar snel op te kunnen reageren. Mogelijks mag je het ziekenhuis verlaten – in dat geval zal je in de buurt moeten verblijven en dagelijks op controle komen.
In de meest gevallen zal je vóór de toediening van de CAR-T-cellen en de periode daarna worden opgenomen in het ziekenhuis.
Je zult hierover ongetwijfeld specifieke informatie krijgen, afhankelijk van voor jouw situatie en het ziekenhuis, maar waar nodig kan je zeker nog eens navragen waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld:
De hematoloog of oncoloog van het CAR-T centrum zal de CAR-T-cellen toedienen, ondersteund door verpleegkundigen.
De CAR-T-celinfusie kan soms leiden tot een overgevoeligheidsreactie, met bijvoorbeeld rillingen, huiduitslag, koorts of versnelde hartslag. Je zal hiervoor nauwlettend worden opgevolgd tijdens en na de infusie, en het is uiteraard van groot belang om elk symptoom direct te melden aan jouw behandelteam.
Er zijn ook andere bijwerkingen die kunnen optreden vanaf het moment van de toediening van de CAR-T-cellen. Je behandelteam zal je daarover hebben inlichten, en je vindt meer informatie elders op deze website.
De toediening van je CAR-T-cellen is ongetwijfeld een moment waar je lang naar uitgekeken hebt en er is intussen al heel wat gebeurd. Eerst moest bekeken worden of je voor deze behandeling in aanmerking kwam, dan volgde de aferese, misschien een overbruggingstherapie en tot slot de lymfodepleterende behandeling. En tijdens die periode was het afwachten of de productie van jouw CAR-T-cellen zou slagen, en hoe je het stelde in die tussentijd.
De uiteindelijke toediening is een belangrijke mijlpaal, maar zeker geen eindpunt. Ook nu zal het afwachten zijn hoe je reageert, of er bijwerkingen zijn, of en hoe lang jouw ziekte onder controle zal blijven, … Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan helpen om de dingen dag per dag te nemen zoals ze komen. Voor sommige mensen is het fijn om te mediteren, of mindfulness oefeningen te doen en zo te leren meer in het nu te leven.
Als het moment van de toediening van de CAR-T-cellen bijna daar is, heb je samen al een lang traject afgelegd. Misschien ben je steeds heel nauw betrokken geweest bij je naaste, misschien met wat meer afstand, maar ongetwijfeld heeft deze periode ook van jou al heel wat gevraagd. Het is belangrijk om te weten dat je tijdens en na de toediening van de CAR-T-cellen waarschijnlijk niet steeds bij jouw naaste kunt blijven. Zelfs als dat wel zou mogen, is het nog steeds prima als je ook wat tijd neemt voor jezelf. Om te rusten, wat afleiding te zoeken, of tijd door te brengen met (andere) vrienden en familieleden.
Na de toediening van de CAR-T-cellen zal je minstens 14 dagen in het ziekenhuis verblijven, en nauw opgevolgd worden voor mogelijke bijwerkingen. Eén van de meest voorkomende bijwerkingen waarvoor je behandelteam alert zal zijn is het cytokine release syndroom (of CRS), wat kan ontstaan binnen enkele dagen na de infusie.
Het kan zijn dat je na deze periode het ziekenhuis mag verlaten, maar nog eens 14 dagen in de buurt van het ziekenhuis moet verblijven wanneer je verder weg woont. Een andere mogelijkheid is dat je langer blijft opgenomen, maar in ieder geval zal je de eerste 4 weken regelmatig op controle moeten.