Als je een mogelijke kandidaat bent voor CAR-T-celtherapie, dan word je door jouw arts doorverwezen naar een gecertificeerd CAR-T behandelcentrum. Een groep van gespecialiseerde artsen in het centrum beoordeelt dan je kandidatuur voor CAR-T-celtherapie. Als zij bevestigen dat je in aanmerking komt voor een behandeling met CAR-T-cellen, dan plannen zij een afspraak met je in om de behandeling en alle stappen van het traject met jou te bespreken.
Word je behandeld in een centrum dat zelf CAR-T-celtherapieën toedient, dan word je in het ziekenhuis doorverwezen naar een CAR-T-celspecialist of kan je door jouw eigen arts worden behandeld.
Niet iedereen komt in aanmerking voor CAR-T-celtherapie. Als je doorverwijzende arts (jouw eigen hematoloog of oncoloog) bepaalt dat je een mogelijke kandidaat bent voor CAR-T-celtherapie, dan verwijst hij/zij je door naar een gespecialiseerd CAR-T centrum. Dat is een ziekenhuis dat aan alle voorwaarden voldoet om behandelingen met CAR-T-cellen te kunnen en mogen toedienen, bijvoorbeeld bepaalde faciliteiten en apparatuur, en getraind personeel.
Wanneer je reeds wordt behandeld in één van de CAR-T centra, is doorverwijzing uiteraard overbodig.
Of je geschikt bent, wordt bepaald door een gespecialiseerd team van professionele zorgverleners in een gecertificeerd CAR-T centrum. Zij nemen je medische voorgeschiedenis en algemene gezondheid in beschouwing. Als bevestigd wordt dat je inderdaad in aanmerking komt, zullen de volgende stappen van het proces worden ingepland.
Omdat een behandeling met CAR-T-cellen heel wat medische en technische expertise vereist, moeten de behandelcentra aan bepaalde criteria voldoen om deze gespecialiseerde behandeling te kunnen en mogen toedienen. In België zijn er enkele grote ziekenhuizen, verspreid over het land, waar de behandelingen met CAR-T-cellen plaatsvinden. Per land wordt er geëvalueerd of er voldoende CAR-T behandelcentra zijn.
Op basis van jouw medische behoeften en persoonlijke voorkeuren, zal jouw behandelende hematoloog jou doorverwijzen naar het voor jou meest geschikte CAR-T behandelcentrum in de regio.
Vragen die gaan over de voorbereiding:
Vragen over de procedure(s) – aferese, overbruggingsbehandeling, lymfodepleterende behandeling en toediening van CAR-T-cellen:
Gedurende jouw behandeling kom je verschillende leden van het behandelteam tegen. Als je behandelend hematoloog (ook wel uw doorverwijzend arts) bepaalt dat je in aanmerking komt voor CAR-T-celtherapie, dan verwijst hij/zij jouw door naar een CAR-T centrum. Een multidisciplinair zorgteam in het centrum beoordeelt dan jouw kandidatuur voor de behandeling. In elk centrum kunnen andere specialisten deel uitmaken van dit team, maar vaak bestaat het uit hematologen, oncologen, specialisten intensieve zorgen, neurologen, apothekers en verpleegkundigen. Jouw zorgteam beslist of CAR-T-celtherapie de juiste keuze voor u is.
In elk CAR-T behandelcentrum kunnen andere zorgverleners deel uitmaken van dit team, maar vaak bestaat het uit hematologen of oncologen, specialisten intensieve zorgen, neurologen, apothekers en verpleegkundigen.
Als je doorverwijzende arts bepaalt dat je een mogelijke kandidaat bent voor CAR-T-celtherapie, dan verwijst hij/zij je door naar een gespecialiseerd CAR-T centrum*. Nadat je je CAR-T-celtherapie hebt gekregen en op de korte termijn door de arts in het CAR-T centrum werd opgevolgd, neemt je doorverwijzende arts de zorg op langere termijn weer over.
* In sommige gevallen kunnen je doorverwijzende arts en je arts in het CAR-T centrum dezelfde persoon zijn en/of kunnen ze uit hetzelfde ziekenhuis komen.
Een apotheker is verantwoordelijk voor het bewaren en bereiden van je behandelingen, inclusief de overbruggingstherapie en lymfodepletie-therapie. De apotheker zorgt er ook voor dat de geschikte therapieën beschikbaar zijn om eventuele bijwerkingen, die je mogelijks na de behandeling ervaart, te behandelen. Afhankelijk van het centrum is een apotheker, labospecialist of andere speciaal opgeleide operator verantwoordelijk voor het hanteren, bereiden en bewaren van je CAR-T-cellen.
Als je in aanmerking komt voor CAR-T-celtherapie, dan bespreekt een arts van het CAR-T centrum de behandelingsprocedure in detail met je, inclusief de doelen, risico’s en voordelen. Hij of zij is bij alle stadia van je behandeltraject betrokken.
Als je een ernstige bijwerking ontwikkelt na de CAR-T-celtherapie, dan kan je worden overgebracht naar de afdeling intensieve zorgen waar je opgevolgd en verzorgd wordt door specialisten. Deze specialisten zijn opgeleid om de unieke behoeften van patiënten die CAR-T-celtherapie hebben gekregen, te herkennen.
De verpleegkundig coördinator speelt een sleutelrol bij de coördinatie van je zorg en het informeren van jezelf en je betrokken naasten over CAR-T-celtherapie. Hij of zij is meestal je eerste aanspreekpunt gedurende de hele behandeling.
In tegenstelling tot bij andere behandelingen, kan een neuroloog deel uitmaken van je CAR-T zorgteam. Een neuroloog is specialist van de hersenen en het zenuwstelsel. Hij of zij zal regelmatig enkele tests uitvoeren om je neurologische toestand op te volgen. Na de infusie van je CAR-T-cellen, volgt hij of zij je van nabij op om eventuele neurologische bijwerkingen snel te detecteren, en je zonodig een gepaste behandeling te geven. De tests kunnen ook scans van je hersenen omvatten, om eventuele veranderingen op te sporen. De testen kunnen ook door een verpleegkundige worden afgenomen.
Verpleegkundigen spelen een cruciale rol gedurende je hele behandeltraject. Zij voeren procedures zoals de aferese uit en dienen je medicatie toe. Zij volgen ook eventuele bijwerkingen op die je mogelijks ervaart, behandelen deze, en ze informeren jou en je betrokken naasten.
Er kunnen ook andere zorgverleners beschikbaar zijn, zoals een maatschappelijk werker, psycholoog of psychiater om je bij te staan tijdens je behandeltraject. Zij kunnen informatie verstrekken en/of hulpmiddelen regelen voor psychologische, emotionele en logistieke ondersteuning voor jezelf en je mantelzorger. Twijfel niet om je zorgteam hiernaar te vragen.
Het is fijn als je een partner, vriend of familielid hebt die je kan ondersteunen tijdens je behandeltraject. Je zorgteam kan het proces van CAR-T-celtherapie uitleggen aan je mantelzorger, alsook hoe hij of zij je het best kan ondersteunen. Mogelijks hebben zij ook specifiek informatiemateriaal voor verzorgers beschikbaar om hem of haar te ondersteunen. Vraag je zorgteam hiernaar.
Gedurende de periode van de behandeling met CAR-T-cellen, en de eerste weken of maanden daarna, zal je regelmatig naar afspraken moeten gaan, of opgenomen worden in het ziekenhuis, en je zal je waarschijnlijk niet steeds fit en energiek voelen. Als je een partner hebt, zal die ongetwijfeld veel tijd met je doorbrengen, en ook wat minder tijd en energie hebben voor huishoudelijke taken.
Daarom kan het goed zijn om bij aanvang van de behandeling al eens te kijken of je extra huishoudelijke hulp kan regelen. Dat kan bijvoorbeeld via de mutualiteit of de sociale dienst, of een dienstenchequesbureau.
Het is mogelijk dat gedurende de overbruggingsbehandeling, of na de toediening van de CAR-T-cellen thuisverpleging noodzakelijk is. Informeer je tijdig naar de mogelijkheden, via jouw mutualiteit of huisarts bijvoorbeeld. Het is goed om te weten dat zelfstandig thuisverpleegkundige organisaties vaak wat flexibeler werken, en aan dezelfde tarieven worden vergoed als de gekende grote bedrijven waar soms een lange wachtperiode is.
Het Centrum voor Algemeen Welzijn ondersteunt mensen op allerlei vlakken, en kan waar nodig ook naar andere instanties doorverwijzen. Je kan bij hen terecht met vragen rond financiën en administratie, gezondheid, psychisch welzijn, en juridische zaken. Ook voor een luisterend oor kan je er terecht: https://www.caw.be
Een CAR-T-behandeling is best een zwaar traject, en het is helemaal niet gek als je daarbij ook emotionele of mentale ondersteuning kan gebruiken. Je kan je van tevoren al informeren over diensten in het ziekenhuis of lotgenotengroepen, of al eens een eerste afspraak maken met een (onco)psycholoog, ook als je je nu helemaal ok voelt. Moest het dan later nodig zijn, dan weet je al waar je terecht kan en is de drempel wat lager.
Als je een behandeling met CAR-T-cellen krijgt, of als die voor jou overwogen wordt, dan heb je waarschijnlijk al een traject achter de rug. Testen, de diagnose, behandelingen, opvolging, meer onderzoeken, bijwerkingen, en de emotionele achtbaan die daar vaak mee gepaard gaat. Je weet ook al dat niet alles te voorspellen valt en hebt waarschijnlijk al wat leren omgaan met al die onzekerheden. Slaat een behandeling aan of niet, hoe lang zal het blijven werken, zal ik er bijwerkingen van hebben, wat zal er op de volgende beenmergpunctie te zien zijn, kan ik deelnemen aan een klinische studie, enzovoort.
Enkele tips om deze periode zo goed mogelijk door te komen:
Het is niet eenvoudig als iemand waar je om geeft ernstig ziek is, en zware behandelingen moet ondergaan. En waarschijnlijk heb je samen met de persoon die ziek is al een hele weg afgelegd, met pieken en dalen.
Veel van de tips die worden genoemd voor de patiënt zijn ook voor jou als naaste of mantelzorger van toepassing. Ook voor jou is het belangrijk je goed te informeren, voorbereid te zijn op het onverwachte, en praktische zaken te plannen, voor zover mogelijk. En verder: